Khamis, 3 Januari 2013

Ayam masak kicap…. ^_^





Bahan-bahan :
Seekor ayam (saiz ayam dewasa)
1 biji tomato
1 biji bawang besar
Daun bawang dan sup
Gula dan garam (secukup rasa)
Kicap pekat
Air asam jawa

Bahan untuk dikisar
½ sudu kecil jintan halus dan kasar
20 biji Cili kering
1 inci halia
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara-cara
1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga 5 minit 10 minit.
2. Kemudian masukkan kicap pekat, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. (tambahkan air jika nak banyak kuah)
3. Masukkan ayam yang telah digoreng dan kacau sehingga sebati.
4. masukkan bawang besar dan tomato yang telah dipotong. Sebagai tambahan bolehla memasukkan sedikit daun sup, daun bawang dan bawang goreng untuk menaikkan lagi aroma masakan.
Siap…!

2 ulasan: