Selasa, 12 Februari 2013

Berat Badan Serta Penyesaiannya.


Ramai di kalangan kita tidak menyedari punca sebenar apabila berat badan mereka bertambah. Hal ini biasanya mempunyai pengaruh besar yang melibatkan tabiat permakanan serta rutin harian yang dijalankan oleh mereka sehingga menyumbang kepada peningkatan berat badan yang tidak stabil atau overweight. Antara tabiat yang sering dilakukan oleh ramai individu yang mengalami pertambahan berat badan adalah:


Anda sering megunyah makanan ringan dalam perjalanan
Ramai individu gemar mengambil makanan ringan seperti cokelat, snek yang tinggi kalori ketika dalam perjalanan samada pulang dari pejabat mahupun kuliah dan sebagainya.lebih-lebih lagi apabila perut mula lapar, situasi ini akan mendorong nafsu makanan yang tinggi tinggi. Akibatnya individu tersebut cenderung menikmati makanan ringan tersebut dalam kuantiti yang banyak.


Cara mengatasi
Sediakan bekalan snek sihat untuk dimakan dalam perjalanan. Makanan yang memerlukan anda mengunyah dengan lebih lama akan membantu menghindarkan rasa lapar dengan lebih berkesan. Anda juga boleh mengunyah kacang yang kaya asid lemak dan membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.Anda gemar mengambil makanan bergula
Bagi sesetengah individu yang tidak suka bersarapan mahupun tak sempat bersarapan, jangan mulakan sarapan anda dengan makanan yang kaya dengan gula. Anda juga harus berhati-hati dengan hidangan kuih di waktu pagi yang kebanyakannya mengandungi kandungan gula dan kolestrol yang tinggi seperti roti canai, pulut sekaya, donat, kuih lapis dan sebagainya. makanan yang diproses tidak sekadar tinggi kalori, gula serta lemak malah terlalu epat hadam. Ini akan menyebabkan tahap gula dalam darah menjunam beberapa jam kemudian, lalu menyebabkan anda ketagih makanan bergula.


Cara mengatasi
Bagi memenuhi keperluan tenaga tubuh dan otak hingga tengah hari, mulakan rutin anda dengan sarapan buah-buahan, diikuti snek bijiran dan juga roti bakar. Pengambilan protein seperti telur juga penting.Kerja lebih masa
Amalan tidak cukup tidur akan menambahkan lagi berat badan. Satu kajian yang dijalankanmendapati,. Selepas tidur empat jam sehari selama dua malam bertury=ut –turut, kadar leptin iaitu sejenis hormon yang berfungsi memberitahu otak mengenai rasa kenyang akan berkurangan sebanyak 18 peratus. Pada masa yang sama,kimia yang bertanggujawab memberitahu tubuh mengenai rasa lapar akan meningkat kepada 28 peratus.


Cara mengatasi
Anda perlu rancang jadual pekerjaan agar tidak perlu menghabiskan masa terlalu lama di pejabat atau jangan membuat tugasan di saat akhir. Tindakan ini memastikan anda akan mempuntyai masa yang cukup untuk tidur.Tekanan

Banyak perkara yang boleh menyebabkan anda tertekan. Jika ia berlarutan, sudah tentuia akan memberikan kesan kepada pertambahan berat badan anda. Tubuh akan merembeskan hormon‘cortisol’ yang menyebabkan lemak terkumpul apabila seseorang individu itu tidak makan dalam tempoh yang agak lama. Proses ini paling ketara di perut, tempat dimana sel lemak paling aktif.
Lemak yang terkumpul boleh berpindah ke hati . jika itu berlaku, ia akan bercampur dengan kolestrol dan seterusnya memasuki saluran darah, sekaligus meningkatkan risiko penyakit jantung sehingga berganda.Cara mengatasi

Jika anda tertekan dalam pelajaran mahupun di tempat kerja, berjalanlah selam 10 minit atau pejamkan mata, kejapkan tubuh dan rehatkan semua otot. Pandang pohon-pohon yang menghijau yang memberikan kamu ketenangan.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan